Štrukljifest v Merkator centru Domžale 21.1.2023

Lokacija: Merkator center Domžale
Datum: 21-01-2023

ŠTRUKLJIFEST STOJNICA v MERKATOR CENTRU DOMŽALE 21.1.2023

Kulturno turistično društvo Bazilika v sodelovanju z Turistično zvezo Slovenije in Merkator centrom Domžale predstavlja Zgornje Savinjsko dolino na tržnici pred vhodom v Merkator Center.

Članici društva “Penzionistki” bosta za vas na stojnici od 8:00 ure zjutraj do 20:00 ure zvečer.

Vas zanima kako izgleda priprava Štrukljev? Ste vedeli, da prvi zapisi o štrukljih segajo v leto: 1589 ?

Štruklji so ena izmed desetih največjih slovenskih znanmenitosti. Skoraj po vsej Sloveniji jih pripravljajo in jedo že kar precej stoletij. Pomembno je poudariti, da so štruklji predvsem praznična jed, oz. so to bili nekoč, ki so jo pripravljalo ob cerkvenih praznikih in pa večjih kmečkih delih kot naprimer košnja trave, trgatev, mlačev in podobno. Prvi recept za štruklje je leta 1589 popisal neznani kuhar na nadvojvodskem dvoru v Gradcu, in sicer jih je označil kot slovenske pehtranove štruklje.

Slovenci smo štruklje gotovo poznali že nekaj stoletij pred tem. verjetno so se iz samostanov razširili na podeželje in nato še v mesta. Iz jedilnika žičke kartuzije iz leta 1737 izvemo, da so bratje jedli štruklje predvsem feburarja in v poznih jesenskih mesecih skoraj vsako soboto za kosilo in tudi za večje praznike, kot na primer za svečnico 2.feburaja 1738. Pripravljali so tako kuhane kot pečene. Recept za mandljeve in rakove štruklje je v svojih Kuharskih bukvah leta 1799 zapisal tudi Valentin Vodnik.

O razširjenosti štrukljev pri nas zgovorno pričajo tudi drobne kuharske in rokopisne knjige, ki so jih pred sto leti in več pisale in prepisovale gospodinje na vseh koncih Slovenije.

Obstaja več kot 180 različnih vrst Štrukljev.

O vsem tem, o dogodku Štrukljifest, ki ga pripravlja skupina mladih in starih navdušencev na štruklji in na katerem lahko preizkusite več kot 30 različnih vrst štrukljev različnih ponudnikov in še o marsičem se lahko pogovorite z našima predstavnicama Penzionistkama na stojnici Štrukljifesta.

 

Avtor: Rok Hvala

Komentarji

Pustite svoj komentar