Kuhani Ajdovi štruklji

Recept za 4
Čas priprave: 55 min
Ajdovi štruklji so stara slovenska jed. Ajda je bila nekoč hrana revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj hranljiva in zdrava živila. Štruklji so brez glutena in tako primerni za ljudi, ki so alergični na gluten in zelo zdravi.

Priprava jedi

Poparjeno testo

KoličinaSetstavina
25 dagAjdova moka
1-2 žliceBela moka
1dcl - 1,5 dclSlana vrela voda

Nadev

KoličinaSetstavina
30 dagSkuta
1 - 2 žliciKisla smetana
1Jajce
Sol
40 dagDrobtine

Preliv

KoličinaSetstavina
Maslo
Drobtine
Med (po želji)

1

Moko stresemo v posodo. Vodo za testo solimo in zavremo. Moko prelijemo s kropom in pri tem s kuhalnico krepko mešamo, da dobimo gosto mokasto kepo. Testo pustimo počivat vsaj 30 minut, da se malo ohladi.

2

Medtem ko testo počima zmešamo skuto, kateri smo dodali ščepec ali dva soli. Dodamo še žlico ali dve kisle smetane in premešamo.

3

Testo razvaljamo v pravokotnik debeline približno 4 mm in ga namažemo s pripravljenim nadevom.

4

Namazano testo previdno zvijemo v zvitek. Zapremo robove testa skupaj, da nadev ne uhaja ven. S krožnikom ga razrežemo na enakomerne dele, velike 10 - 14 cm.

5

Štrukelj zavijemo v krpo ali alu folijo, pri čemer moramo paziti, da pomokamo površino v katero bomo štrukelj zavili.

6

Pripravimo preliv po želji. Lahko na maslu prepražimo drobtine in z njimi prelijemo štruklje ali pa s segretim medom. Pa dober tek!

Komentarji

Pustite svoj komentar