
Kuhani Ajdovi štruklji
Recept za 4
Čas priprave: 55 min
Ajdovi štruklji so stara slovenska jed. Ajda je bila nekoč hrana revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj hranljiva in zdrava živila. Štruklji so brez glutena in tako primerni za ljudi, ki so alergični na gluten in zelo zdravi.
Priprava jedi
Poparjeno testo
Količina | Setstavina |
---|---|
25 dag | Ajdova moka |
1-2 žlice | Bela moka |
1dcl - 1,5 dcl | Slana vrela voda |
Nadev
Količina | Setstavina |
---|---|
30 dag | Skuta |
1 - 2 žlici | Kisla smetana |
1 | Jajce |
Sol | |
40 dag | Drobtine |
Preliv
Količina | Setstavina |
---|---|
Maslo | |
Drobtine | |
Med (po želji) |
1
Moko stresemo v posodo. Vodo za testo solimo in zavremo. Moko prelijemo s kropom in pri tem s kuhalnico krepko mešamo, da dobimo gosto mokasto kepo. Testo pustimo počivat vsaj 30 minut, da se malo ohladi.
2
Medtem ko testo počima zmešamo skuto, kateri smo dodali ščepec ali dva soli. Dodamo še žlico ali dve kisle smetane in premešamo.
3
Testo razvaljamo v pravokotnik debeline približno 4 mm in ga namažemo s pripravljenim nadevom.
4
Namazano testo previdno zvijemo v zvitek. Zapremo robove testa skupaj, da nadev ne uhaja ven. S krožnikom ga razrežemo na enakomerne dele, velike 10 - 14 cm.
5
Štrukelj zavijemo v krpo ali alu folijo, pri čemer moramo paziti, da pomokamo površino v katero bomo štrukelj zavili.
6
Pripravimo preliv po želji. Lahko na maslu prepražimo drobtine in z njimi prelijemo štruklje ali pa s segretim medom.
Pa dober tek!
Janez
Pozdravljeni,
napisali ste: Štruklji so brez glutena in tako primerni za ljudi, ki so alergični na gluten in zelo zdravi. V receptu pa je bela moka. Zanima me kje se dobi bela moka brez glutena.
Nisem še zasledil. Za pomoč pri odkrivanju bele moke brez glutena bom zelo hvaležen.
Lp. Janez
Rok Hvala
Pozdravljeni,
najlepša hvala za vaše vprašanje! Mi uporabljamo moko Schär, ki je brez glutena in jo lahko kupiš v bolje založenih trgovinah (sami največkrat v Sparu).
Želimo vam obilico dobrih štrukljev!